Pregled modelov bralnikov elektronskih knjig Amazon Kindle

Nazadnje posodobljeno: 27.11.2014

Amazon je utiral pot in postavljal merila za bralnike elektronskih knjig že od vsega začetka, zato ni čudno da ima s svojimi bralniki največji tržni delež in hkrati najkvalitetnejše naprave po ceni, ki je glede na ponujene lastnosti izjemno ugodna. V tem prispevku bom pripravil pregled modelov Amazon Kindle in lastnosti, ki jih te naprave ponujajo.

Prva generacija bralnikov elektronskih knjig od Amazona je imel vgrajeno tipkovnico in je bil bele barve. Prodaja bralnika se je začela 19.11.2007 in je bil pri ceni 399 USD razprodan v petih urah in pol. Do sedaj ostaja to edini model Kindla z razširljivim spominom preko SD kartice. Imel je tudi vgrajen zvočnik in audio izhod za slušalke, vgrajenega 250MB spomina je zadostovalo za približno 200 neilustriranih knjig. Diagonala črnobelega zaslona je merila 6 inčev, tehnologija pa je omogočala 4 sivinske stopnje. Ta model Kindla se ni prodajal izven Združenih držav Amerike.

Druga generacija Amazon Kindle se je začela v ZDA prodajati 23.2.2009. Vsebovala je 2GB spomina od katerega je bilo za uporabo na voljo 1,4GB, kar je zadostovalo za približno 1500 neilustriranih knjig. Kindle druge generacije ali Kindle 2 je že vključeval funkcijo text-to-speech, ki je omogočala glasno branje teksta s sintetiziranim računalniškim glasom, seveda je bila funkcija uporabna le za angleški tekst.  7.10.2009 je Amazon začel prodajo mednarodne različice Amazon Kindle 2, ki je omogočala nakup knjig prek Amazona v kar 100 državah po svetu preko brezplačnega GSM in 3G omrežja.  Ceno Kindle 2 modela je Amazon od začetnih 359 USD v enem letu znižal na 189 USD, z največjim padcem 21.6.2010 neka ur po tem, ko je Barnes in Noble znižal ceno svojega bralnika Nook.

Kindle DX je bil predstavljen javnosti 6.5.2009. Ta naprava ima večji, kar 9,7 inčni zaslon kot standardni Kindle in podpira preproste PDF datoteke. Ker vsebuje akcelerometer omogoča avtomatski preklop med pokončnim in ležečim prikazom. Zaradi velikosti naj bi bil ta model primeren predvsem za branje časopisov. Mednarodna različica (začetek serijske številke "B005") ima podporo za mednarodno 3G omrežje. Ohišje naprave Kindle DX je prav tako kot ohišje Kindle 2 bele barve.

Kindle DX Graphite je Amazon obelodanil 1.7.2010. Hkrati z boljšim E Ink Pearl zaslonom (kar 50% boljše razmerje kontrasta kot Kindle DX) in nižjo ceno (379 USD namesto 489 USD) je Amazon spremenil tudi barvo naprave v "grafitno" črno. Kot predhodnik Kinde DX tudi Kindle DX Graphite nima wi-fi povezave. Software (firmware) ki ga naprava uporablja je enak kot pri Kindle 2, zato ni podpore za mednarodne fonte (npr. cirilica ali kitajske pismenke in seveda slovanski ČŠŽĐĆ...)

Tratja generacija je bila predstavljena 28.6.2010, kasneje imenovana tudi Kindle Keyboard ali Kindle 3. Ta model je bil izdelan v dveh različicah glede na povezljivost; le z wi-fi in model z wi-fi ter 3G. Izboljšan ePearl zaslon ima večji kontrast glede na predhodne različice zaslonov. Poiskusne novosti, ki jih je vseboval ta model so bile spletni brskalnik, ki preko 3G omrežja omogoča mesečni prenos do 50GB podatkov, text-to-speech, ki omogoča glasno branje knjig in ostalih vsebin ter MP3 predvajalnik. Naprava vsebuje 4GB vgrajenega pomnilnika od katerega je uporabniku na voljo 3GB. Kindle 3 je bil do takrat najbolje prodajani model Kindla in hkrati zadnji model, ki je imel polno QWERTY tipkovnico. Baterija naj bi ob izklopljenem wi-fi (in 3G) zadostovala za do dva meseca vsakodnevnega branja po 30 minut.

Četrta generacija Kindla se je začela prodajati 28.9.2011 po ceni 79 USD za model z reklamami in 109 USD za model brez reklam. Zaslon je ostal enak kot pri predhodnem Kindlu, poiskusno pa so omogočili tudi uporabo spletnega brskalnika preko wi-fi povezljivosti. Dimenzije Kindla 4 napram Kindlu 3 so se zmanjšale, prav tako masa. Kindle v srebrno sivi barvi je sedaj namesto polne tipkovnice dobil skupaj devet fizičnih tipk od tega eno 4-smerno tipko za premik smernika gor-dol, levo-desno, ob robu naprave pa simetrično na levi in desni strani veliko tipko za premik strani naprej, ter manjšo za premik nazaj.
Pri Kitajcu je na voljo ovitek za Kindle 4 iz umetnega usnja z magnetno zaponko v črni barvi.

Kindle Touch se imenuje prvi model Kindla, ki je imel zaslon občutljiv na dotik. Kupci so lahko izbirali med štirimi različicami glede na povezljivost (wi-fi / wi-fi+3G ) in reklame (z ali brez). Ob tem velja omeniti da je različica z reklamami bila na voljo (prav tako kot pri modelih Kindle 4, Kindle 5 in Kindle Paperwhite) le v ZDA. Poleg podedovanih funkcij Kindle 4 Kindle Touch vsebuje še MP3 predvajalnik, na zadnji strani spodaj vgrajenje zvočnike in 3,5mm audio izhod za slušalke.
Za model Amazon Kindle Touch lahko uporabite ovitek narejen za Kindle Paperwhite v črni ali beli barvi.

Peta generacija ali Kindle 5 se je začel prodajati 6.9.2012 in je za razliko od srebrno sivega Kindle 4, črne barve. 6" zaslon z resolucijo 167 ppi (points per inch) je kontrastnejši, fonti so optimizirani ter obračanje strani je 15% hitrejše za razliko od Kindle 4. S 170 g je Kindle 5 tudi najlažji izmed Amazon Kindle naprav. Cena Kindle 5 v Ameriki je bila 69 USD z reklamami in 89 USD brez njih. Različica s 3G povezljivostjo ne obstaja.
Pri Kitajcu je na voljo ovitek za Kindle 5 iz umetnega usnja z magnetno zaponko v črni barvi.

Kindle Paperwhite (1. generacija) se je začela prodajati 1.10.2012 v Ameriki. Zaslon z diagonalo 6 inčev oz. dobrih 15 cm ima resolucijo 212 ppi in ima posebej zasnovano osvetitev od strani z belimi LED diodami. Od vgrajenih 2GB spomina je uporabniku na voljo 1,25GB. Na voljo je bil v štirih različicah glede na povezvljivost (wifi ali wifi+3G) in reklame (različica z reklamami je bila na voljo le v Ameriki). Pri 3G različici je prenos podatkov omejen na 50GB mesečno, z možnostjo dokupa. Baterija naj bi po besedah oglaševalca omogočala 30 minut branja dnevno kar osem tednov. Ta naprava je bila prva, ki je upoštevala hitrost branja za oceno časa preostalega do konca knjige ali poglavja; ta lastnost je bila kasneje dodana ostalim modelom Kindle naprav. Kindle Paperwhite nima samodejnega razloma besed in nima fizičnih gumbov za obračanje strani. Razen gumba za vklop na dnu naprave se zanaša izključno na tehnologijo zaslona na dotik.
V začetku leta 2013 so začeli s prodajo na večini svetovnih trgov, v Evropi na Japonskem (4GB rama) in na Kitajskem (7.6.2013).
Različica 3G brez reklam je na voljo pri Kitajcu po znižani ceni 139€.
Na voljo je tudi ovitek za Kindle Paperwhite v črni ali beli barvi ter zaščitna folija za zaslon na dotik.

Kindle Paperwhite (2. generacija) v Ameriki predstavljen 3.9.2013 (v Evropi za nakup dosegljiv nekoliko kasneje) je ohranil dimenzije in vse dobre lastnosti svojega predhodnika. Izboljšana sta bila tako LED osvetlitev kot hitrost procesorja (25% napram Paperwhite 1, 1GHz), ki omogoča hitrejše listanje po straneh. Obstajajo štiri različice Kindle Paperwhite glede na povezljivost in reklame. Od septembra 2014 naprej ima druga različica Kindle Paperwhite 4 GB spomina.
Različica WiFi brez reklam na voljo pri Kitajcu po znižani ceni 139€.
Na voljo je tudi ovitek za Kindle Paperwhite v črni ali beli barvi ter zaščitna folija za zaslon na dotik.

Sedma generacija (v prodaji od oktobra 2014)

Kindle 6 tudi Kindle Touchscreen je najnovejša različica osnovnega modela bralnika elektronskih knjig Kindle, ki so ga predstavili 2.10.2014. Je prvi osnovni model Kindla, ki ima za uporabniški vmesnik izključno zaslon na dotik (Kindle Touch je bil naprednejši/dražji model Kindla). S predstavitvijo tega modela se je tudi ukinila prodaja predhodnika in edinega modela Kindla, pri katerem zaslon ni bil občutljiv na dotik. Različica z reklamami je na voljo tudi v Evropi. Kindle 6 je hkrati prvi model osnovnega Kindla dobavljiv na mednarodnih trgih kot sta Japonska in Kitajska.
Različica WiFi z reklamami na voljo pri Kitajcu po ceni 79€.

Kindle Voyage je bil prvič dan v prodajo 21.10.2014 v ZDA. Ima nov 6-inčni zaslon z navičjo resolucijo med ebralniki, kar 300 ppi. Osvetlitev zaslona z LED se samodejno prilagaja okoljski svetlobi. Od 4GB vgrajenega pomnilnika je uporabniku na razpolago 3GB. Različici z wifi in wifi+3G sta na razpolago, a z reklamami le v ZDA. Dobava v Evropi se bo predvidoma začela 16.12.2014. Posebnost Kindle Voyage je visoka resolucija zaslona (300ppi), samodejno prilagodljiva osvetlitev ter inovativna tehnologija listanja brez dviga prsta s senzorjem ob strani. Kindle Voyage je najtanjši, najelegantnejši in najlažji Kindle z osvetlitvijo do sedaj, žal pa temu ustreza tudi cena.
WiFi različica brez reklam je na voljo pri Kitajcu za 239€.

Novost ki so jo s predstavitvijo zadnje generacije Kindlov vpeljali tudi na Evropskem trgu je Kindle Unlimited, kjer imate za mesečno članarino 9,99 € na voljo za branje čez 650.000 naslovov, s 30 dnevnim preiskusnim obdobjem.

Povzeto in prevedeno po Wikipedia z dodatkom lastnih izkušenj.

David Jezeršek - Kitajc.si